Adversară a României în meciul-test de sâmbătă, de la Bucureşti, echipa de rugby a insulelor Fiji are o istorie extrem de bogată. Pe lângă tradiţie, aceasta are şi o mare valoare, ocupând locul 10 în clasamentul IRB (România este pe 19).
Primele meciuri de rugby au avut loc în Fiji acum 125 de ani! În 1884, în oraşul Ba, în Viti Levu, cea mai mare insulă care aparţine de această ţară, s-au înfruntat o echipă de soldaţi europeni şi una a localnicilor. Disputa a atras atenţia ziarelor pentru acest sport.
40.000 de rugbyşti la 950.000 de locuitori!
La început în competiţie participau formaţii alcătuite din străini. Primul club veritabil de rugby a apărut în 1913, fondatorul său fiind PJ Sheehan. La puţin timp după aceea a fost constituită Federaţia Fijiană de Rugby (Fiji Rugby Union), care mai apoi s-a afiliat la forul mondial (International Rugby Board). În prezent la ea sunt afiliate 30 de comitete regionale care grupează peste 40.000 de sportivi legitimaţi. Ceea ce este uimitor în contextul în care Fiji are o populaţie de 950.000 de locuitori.
Dispute cu All Blacks şi cu Samoa
Primele contacte ale rugbyştilor din Fiji au fost cu cei din Noua Zeelandă. În urmă cu circa 90 de ani, pe când reveneau dintr-un turneu, All Blacks au făcut o escală în insule. Neozeelandezii au înfruntat o formaţie locală, câştigând cu 67-3.
Acesta nu a fost însă primul meci al echipei de rugby din Fiji, ci acela din 18 august 1924. Partida cu Samoa s-a disputat la ora şapte dimineaţa, fijienii urmând a pleca imediat în Tonga, unde urmau să efectueze un turneu. Gazdele, care s-au impus cu 6-0, au evoluat în tricouri negre în acel meci. Ulterior va apărea echipamentul în culorile care sunt folosite şi acum: tricou alb şi şort negru.
Turnee în Noua Zeelandă şi în Europa
Fireşte că fijienii n-au aşteptat prea mult pentru a le întoarce vizita neoz