Albalact, Danone, Tnuva sau La Dorna sunt doar câţiva dintre procesatorii care vor să devină independenţi şi să-şi producă singuri necesarul de materie primă. Producătorii investesc milioane de euro în construcţia fermelor de vaci pentru a micşora dependenţa de importuri de lapte şi pentru a reduce costurile.
În România se produc, anual, 5,5 miliarde de litri de lapte, dintre care doar 1,2 miliarde de litri sunt procesaţi în sistemul industrializat. Laptele de calitate fiind foarte puţin, procesatorii au recurs la importuri masive, care reprezintă 25% din necesarul intern.
Pentru a-şi micşora dependenţa de importuri şi pentru a nu mai fi nevoiţi să alerge prin toată ţara pentru a-şi colecta materia primă, marii producători interni investesc masiv în dezvoltarea propriilor ferme, practicând businessuri integrate care le va reduce substanţial costurile.
La Dorna este printre primele companii care a investit în dezvoltarea de ferme. La Dorna a cheltuit peste 20 de milioane de euro pentru construcţia de ferme proprii, dar şi pentru sprijinirea crescătorilor de taurine, pe care i-a susţinut financiar ca să-şi înfiinţeze ferme, de unde producătorul să-şi poată procura materia primă. Până în prezent, La Dorna a investit în peste 150 de ferme din toată ţara.
O altă companie-gigant, care a investit peste 10 milioane de euro în construcţia propriilor ferme zootehnice, este Tnuva, cel mai mare producător de lactate din Israel.
Israelienii din Adunaţii Copăceni
Înainte de a intra pe piaţa internă a lactatelor, israelienii au vrut, mai întâi, să-şi asigure materia primă, urmând ca după aceea să demareze producţia. Astfel, israelienii şi-au construit propria fermă, în Adunaţii Copăceni, judeţul Giurgiu, de unde obţine, zilnic, în jur de 24.000 de litri de lapte pe care-l procesează la fabrica din Popeşti Leordeni, judeţ