Româncele din Peninsulă vor primi pliante cu informaţii referitoare la instituţiile la care se pot adresa dacă sunt agresate de soţi, prieteni sau rude.
În Regiunea Piemonte, a fost aprobat, în urmă cu un an, un plan regional cu măsurile care trebuie luate pentru combaterea violenţei asupra femeilor. Una dintre iniţiative este publicarea unor pliante în mai multe limbi străine, inclusiv în română, şi distribuirea acestora în spitale, policlinici şi farmacii.
Pliantul are ca slogan „Oprim violenţa" şi explică concret ce înseamnă violenţă fizică, sexuală şi psihologică. Prin aceste materiale, autorităţile vor ca femeile să înţeleagă când suferă un abuz care este considerat infracţiune, să facă diferenţa între aspectele variate ale violenţei şi să poată lua decizia de a ieşi din această situaţie.
Institutul Naţional de Statistică italian (ISTAT) a efectuat un studiu din care a rezultat că, în Italia, 6,7 milioane de femei au suferit în cursul vieţii lor acte de violenţă fizică sau sexuală, peste şapte milioane au avut traume psihologice, iar 2,7 milioane au fost persecutate. Circa 96% din victime nu-şi denunţă agresorii.
Potrivit datelor oficiale, doar în Regiunea Piemonte, în ultimii doi ani, au existat circa 20.000 de plângeri ale femeilor agresate, dintre care 88% se refereau la ameninţări, injurii şi leziuni, iar 12% la infracţiuni mai grave. Un procent de 36% din abuzurile denunţate s-au produs în casă, în familie, 33% au fost înfăptuite de cineva cunoscut de victimă, iar restul de necunoscuţi.