Un raport despre situaţia dramatică a Sănătăţii, publicat ieri, arată că dacă nu se vor dubla fondurile pentru anul viitor, spitalele şi farmaciile vor intra în colaps. Sursa: Arhiva EVZ
Sănătatea riscă să intre în faliment de la jumătatea anului viitor, din cauza datoriilor neplătite în anul 2009, arată un raport al Societăţii Academice Române (SAR), dat publicităţii ieri. Bugetul de anul acesta a fost cu 20% mai mic decât anul trecut, iar situaţia în 2010 va fi „dramatică”, dacă nu vor fi alocate resursele necesare.
Operaţii amânate pentru 2010
Anul viitor, cel puţin 6% din PIB ar trebui alocat Sănătăţii, adică dublu, faţă de cât s-a dat pentru 2009, susţin medicii, asociaţiile de pacienţi, dar şi un grup de iniţi ativă cetăţenească, care a strâns 200.000 de semnături în acest sens. Doar ţările sărace precum Ma uritania, Burundi şi Madgascar mai alocă 3% din PIB sistemului sanitar, cât s-a dat în ţara noastră în acest an.
Încă din vară, farmaciile au început să cumpere de la distribuitori „medicamente pe datorie”, iar termenle de plată au fost împinse de la 60 la 210 zile.
Spitalele îşi achiziţioneză medicamentele şi materialele sanitare pe credite de angjament, care vor fi achitate tot din bugetul pe anul 2010. „Avem practic baza legală pentru a cumpăra medicamente şi materiale sanitare, dar plata se va face din bugetul anului 2010”, spune Florin Stroe, director financiar la Spitalul Floreasca din Capitală. De teama fa limentului, multe spitale, în special din provincie, au început să trateze, prioritar, pacienţi cu afecţiuni majore.
La Spitalul Judeţean din Constanţa, spre exemplu, managerul a decis ca, în ultimele două luni ale anului, să fie operate doar urgen ţele, iar restul pacienţilor să fie trecuţi pe o listă de aşteptare. „Am luat această măsură din lipsa banilor, fiindcă avem f