Asiguratorii vor aplica din 2010 sistemul bonus-malus pentru politele de raspundere civila auto (RCA), potrivit ultimelor anunturi ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Cum ne ajuta acest sistem si care sunt implicatiile lui in piata romaneasca de asigurari sunt aspecte explicate de specialisti pentru Wall-Street.
Bonus-malus, un sistem prin care vor fi inregistrate toate incidentele auto in care a fost implicat detinatorul unei polite, reprezinta un pas firesc pentru piata de asigurari auto, dupa intrarea in vigoare in acest an a constatului amiabil de accident.
„Sistemul bonus-malus, care va fi aplicat incepand cu data de 1 ianuarie 2010 in tarifarea asigurarilor RCA, se va aplica asiguratilor persoane fizice si utilizatorilor persoane fizice ai unor autovehicule detinute in baza unui contract de leasing. Toate societatile de asigurare vor utiliza la stabilirea primei finale acelasi sistem unic de bonus-malus, in functie de istoricul daunelor”, explica Radu Ionescu, sef birou asigurari auto in cadrul Generali Asigurari.
Astfel, celor care au un istoric bun al daunelor le va scadea continuu prima de asigurare, in timp ce pentru cei care inregistreaza daune de care sunt total sau partial vinovati, vor fi "amendati" de sistem (la orice asigurator RCA s-ar asigura) prin cresterea primei, la reinnoirea asigurarii.
Sistemul bonus-malus este stabilit in cazul Omniasig in functie de anumiti factori, cum sunt rata daunei pentru fiecare client, frecventa daunelor, numarul de ani consecutivi fara daune, dotarile antiefractie (alarma, GPS) montate pe autoturism etc. „Acest sistem permite diferentierea clientilor in ceea ce priveste subscrierea riscului, ceea ce inseamna ca, in functie de analiza de management a riscului efectuata de compania de asigurari, asiguratul este recompensat sau, dupa caz, trebuie sa plateasca un tarif majorat. I