Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat pentru HoNnews.ro ca masurile economice trecute in acordul politic incheiat intre PNL si PSD ar duce la o scadere a veniturilor bugetare, si asa precare. "Sper ca masurile care tintesc reducerea fiscalitatii sa nu ocupe un rol important in politicile viitorului Guvern", a declarat diplomatic, Tanasescu.
El a mai spus ca o decizie politica in sprijinul reducerii nivelului taxelor si impozitelor ar conduce la o scadere a veniturilor bugetare, si asa aflate la un nivel redus. "In momentul de fata, cuvantul cheie este prudenta. Atat pe partea politicilor monetare, cat si a celor fiscale. Sper ca viitorul Guvern sa tina seama de conditiile asumate de Romania in privinta tintei de deficit bugetar. Reamintesc ca tinta pe 2010 nu este negociabila, iar ajustarea fiscala de anul viitor va fi de circa 2% din PIB. Daca aceasta ajustare se va face doar prin reduceri de cheltuieli, e foarte bine. Daca insa intervin reduceri ale fiscalitatii, nu stiu in ce masura intelegerea cu Fondul poate fi respectata", a declarat Tanasescu.
Reducerea fiscalitatii este primul principiu aflat la baza guvernarii comune PSD-PNL, trecut ca atare in Acord. Pe langa asta, semnatarii au mai notat ca masuri viitoare modernizarea agriculturii si sprijinirea categoriilor sociale defavorizate, ambele presupunand resurse financiare consistente.
Surse apropiate institutiilor financiare internationale spun ca in forma sa actuala, Acordul semnat este mai degraba un document populist decat unul care poate sta la baza unui act de guvernare. "Nu poate fi luat in serios. E un act facut mai mult in gluma, fara sa se tina seama de cele mai elementare reguli ale economiei", au mai spus sursele citate. Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat pentru HoNnews.ro ca masurile economice trecute in acordul politi