Din cauza preţurilor mari, doi fraţi români au găsit o metodă pentru a cheltui mai puţini bani cu acest viciu. Damaris şi Ciprian Muraru economisesc lunar între 50% şi 60% din suma pe care ar fi cheltuit-o pe ţigări cu ajutorul unui aparat cu care le confecţionează singuri.
Damaris Mihaela Muraru (29 de ani), originară din Şiria, Arad, lucrează ca bucătăreasă la Castellon şi câştigă în jur de 1.000 de euro lunar. Prietenul ei, Lucian, nu mai munceşte de câteva luni, iar bugetul familiei s-a redus vizibil.
"Pentru că suntem fumători amândoi, iar un pachet de ţigări costă peste trei euro, anul trecut am decis că este timpul să micşorăm suma alocată pentru ţigări", povesteşte Damaris.
Cei doi ştiau, încă din România, că se pot fabrica ţigarete în casă, cu un aparat special, dar până nu au întâlnit un prieten care le-a oferit o ţigară făcută de el însuşi nu s-au gândit să apeleze la această metodă.
„Doar 55 de euro în loc de 114"
„Acum doi ani, plăteam pe un pachet de ţigări 2,20 euro, iar acum costă 3 euro. Vara trecută am decis că, decât să cumpărăm 35-40 de pachete de ţigări pe lună, ceea ce ne-ar costa în jur de 114 euro lunar sau 1.368 de euro anual, mai bine investim într-un aparat de preparare manuală a ţigărilor şi le facem acasă. Acum plătim doar 55 de euro pe lună, ceea ce reprezintă aproximativ 660 de euro pe an", spune românca.
Aparatul special a costat opt euro. Familia cumpără lunar, pentru a-şi fabrica ţigaretele, 15 plicuri de tutun mărunţit (3,25 euro bucata) şi trei cutii a câte 250 de ţigarete goale (2,30 euro bucata), care au asamblate filtrul şi foiţa de hârtie. Damaris fabrică 20 de ţigarete în maximum zece minute.
Ciprian Muraru (38 de ani), fratele lui Damaris, fumează ţigări fără filtru pe care le fabrică singur, cu un aparat special. Pentru tutunul mărunţit şi foiţele pentru ţigări plăteşte, pe lună