Unul dintre cele mai ambiţioase proiecte pe Internet pornit acum opt ani, enciclopedia gratis Wikipedia, care permite oricui să scrie şi să editeze articole, este încolţit de temeri că temelia începe să se clatine, scrie Timesonline. Unul dintre cele mai populare site-uri, Wikipedia, pleacă de la premisa că informaţiile pot fi oferite de oricine, permiţând oricui să îşi creeze un cont şi să modifice articolele existente sau să înceapă unele noi. Paginile au fost actualizate şi îmbunătăţite de mii de ori şi au fost folosite de mai bine de 300 de milioane de ori.
În ciuda aşteptărilor scepticilor care mereu au avertizat asupra inexactităţilor din texte, proiectul a avut succes. Un studiu recent a arătat că din punctul de vedere al acurateţii articolele publicate pe Wikipedia sunt la acelaşi nivel cu informaţiile din Enciclopedia Britannica.
Nisipuri mişcătoare
În ultima vreme, însă, temerile că proiectul Wikipedia ar putea să înceapă să se clatine şi-au făcut apariţia, după ce din ce în ce mai mulţi voluntari care creează paginile, verifică informaţia şi adaptează site-ul, au abandonat echipa.
În fiecare lună zeci de mii de editori ai site-ului renunţă şi cei care le iau locul sunt prea puţini. Unii susţin că problemele enciclopei online derivă dintr-o nouă fază a Internetului.
Cercetările au arătat că, în primele trei luni ale anului, versiunea în limba engleză a site-ului a pierdut 49.000 de editori, în vreme ce, în perioada similară a anului trecut, numărul celor care au plecat a fost de 4.900. Cercetarea a fost condusă de Felipe Ortega de la Libresoft, un grup de cercetare din cadrul Universidad Rey Juan Carlos din Madrid. El a creat un sistem care a analizat istoria de editare a mai mult de trei milioane de editori activi ai Wikipedia, în zece limbi diferite.
„Dacă nu ai suficienţi