Cele 25 de camere instalate sunt folosite la fluidizarea circulaţiei şi pentru pedepsirea şmecherilor care blochează intersecţii. Operatorii pot să apeleze la celelalte autorităţi când observă incidente majore, iar înregistrările pot fi solicitate de Poliţia Rutieră prin hârtii oficiale.
Principalii şoferi luaţi în vizor de sistemul de monitorizare a traficului sunt cei care blochează intersecţiile sau pistele de biciclete. Pe lângă amendarea acestora, de la dispeceratul din Primărie, poliţiştii pot primi înregistrările video în urma unei solicitări scrise.
Cele zece zone „roşii” supravegheate de sistemul de monitorizare pornit în urmă cu o lună au surprins deja, printre alte incidente, un incendiu la un transformator electric şi un accident grav de circulaţie cauzat de traversarea pe culoarea roşie.
O oră de muncă cu „big brother”
Ieri, în jurul prânzului, un autoturism de lux marca BMW a blocat complet pista de biciclete de lângă Monumentul Memorandiştilor. Operatorii au observat contravenţia şoferului, care a şi părăsit autoturismul, lăsându-l cu avariile pornite.
Un poliţist comunitar care patrula pe bulevardul Eroilor nu a întârziat să apară, iar contravenţia i-a rămas ca amintire şoferului nepăsător pe parbrizul maşinii după nici două minute.
Potrivit Mirelei Mărincean, şeful serviciului Siguranţa Circulaţiei, cel mai important aspect al noului sistem este că le permite să observe evoluţia traficului pe parcursului a 24 de ore şi astfel pot modifica timpii sistemului de semaforizare inteligent.
Poliţia locală va da amenzi mai multe
Poliţia Locală care va fi înfiinţată după 1 ianuarie 2010 va avea mai multă „putere” să-i amendeze pe clujenii prinşi cu greşeli majore în trafic, potrivit primarului Sorin Apostu.
În prezent, angajaţii Primăriei care monitorizează traficul din sala Serviciului pe