Miercuri, 25 noiembrie Albumul „Tonitza. Viaţa şi opera“ se distribuie astăzi împreună cu „Adevărul“ şi „Adevărul literar şi artistic“, la preţul de 12,99 lei. Volumul, oferit de Editura Adevărul în colaborare cu Monitorul oficial, face parte din colecţia „Pictori de geniu“.
Ploieşti ora 10.00 Amatorii de carte bună au luat şi astăzi cu asalt chioşcurile de presă pentru a-şi întregi colecţia „Pictori de geniu", scoasă pe piaţă de cotidianul „Adevărul", cu volumul despre viaţa şi opera lui Tonitza.
„Am venit să iau acest exemplar şi fac această colecţie extraordinară pentru bucuria sufletului meu şi pentru nepoţica mea", a mărturisit Elena Petcu, unul dintre clienţii unui chioşc de presă situat pe Şoseaua Nordului.
Cerea pentru aceste volume este atât de mare, încât unele persoane caută cu disperare numere anterioare. „Se vinde foarte bine această colecţie. Mie nu-mi rămân exemplare. Ar trebui să fie reeditate numerele vechi, de exemplu cel cu Leonardo da Vinci, despre care lumea mă tot întreabă", a explicat Sorin Năstase, vânzător la chioşcul respectiv.
Logica artistului
Chipuri de copii şi adolescenţi, portrete şi nuduri de femei, peisaje şi flori formează subiectele predilecte ale lui Nicolae Tonitza.
Roşurile şi brunurile calde transmit bucuria unui buchet de flori, dar reuşesc să şi accentueze melancolia unui chip.
Alteori, ca în cazul portretului de fetiţă cu pisică, culoarea capătă valenţele decorative, inspirate de interesul său pentru arta orientală, care l-a preocupat în ultima parte a vieţii.
Decorativismul ultimilor ani este vizibil nu numai în florile pictate de el, dar şi în portrete, cum ar fi „Cap de tătăroaică", „Cap de copil cu fes" sau „Micul clovn".
Este un decorativism subîntins de tristeţe, de cele mai multe ori. Tristeţea artistului pentru care existenţa nu fusese nicio