Miercuri, 25 noiembrie Albumul „Tonitza. Viaţa şi opera“ se distribuie astăzi împreună cu „Adevărul“ şi „Adevărul literar şi artistic“, la preţul de 12,99 lei. Volumul, oferit de Editura Adevărul în colaborare cu Monitorul oficial, face parte din colecţia „Pictori de geniu“.
Chipuri de copii şi adolescenţi, portrete şi nuduri de femei, peisaje şi flori formează subiectele predilecte ale lui Nicolae Tonitza.
Roşurile şi brunurile calde transmit bucuria unui buchet de flori, dar reuşesc să şi accentueze melancolia unui chip.
Alteori, ca în cazul portretului de fetiţă cu pisică, culoarea capătă valenţele decorative, inspirate de interesul său pentru arta orientală, care l-a preocupat în ultima parte a vieţii.
Logica artistului
Decorativismul ultimilor ani este vizibil nu numai în florile pictate de el, dar şi în portrete, cum ar fi „Cap de tătăroaică", „Cap de copil cu fes" sau „Micul clovn".
Este un decorativism subîntins de tristeţe, de cele mai multe ori. Tristeţea artistului pentru care existenţa nu fusese niciodată simplă şi ai cărui ultimi ani erau din ce în ce mai dificili. Şi material, şi psihologic.
De altfel, în toate operele sale, dar mai ales în flori, culoarea joacă rolul principal. Ea este modalitatea prin care artistul comunică sentimentele ce-l animă în faţa spectacolului lumii.
Aşa cum scria artistul însuşi, „A crea? A lua din lumea ce ne înconjoară, din lumea materială şi din lumea morală, elemente disparate şi a le sistematiza apoi, a le lega la un loc, făcând un ce întreg şi logic".
VOM MARI TIRAJELE PENTRU TOATE VOLUMELE DIN COLECTIA „PICTORI DE GENIU”
Vom retipari fiecare volum pana vom fi siguri ca toti cititorii nostri isi vor completa colectia „Pictori de geniu”. Incepand cu volumul 3 al colecţiei - „Viata si opera lui Picasso”, vom mari ti