Banca Nationala a Romaniei a fost nevoita in octombrie sa realizeze injectii mai mari de lichiditate in piata interbancara in luna octombrie si a acordat bancilor sume mai mari prin creditul lombard ca urmare a unui deficit de lichiditate din piata. Acest deficit, care are un caracter trimestrial, este determinat de platile efectuate de companii catre stat si alte institutii, sustin analistii.
Banca centrala a sporit semnificativ, in octombrie, volumul lichiditatilor injectate in piata prin intermediul operatiunilor de tip REPO, valoarea medie zilnica a acestora ajungand la 2,812 miliarde lei, de 7,4 ori mai mare fata de luna precedenta, cand era de 381 milioane lei.
"Valoarea tranzactiilor REPO depinde de conditiile de lichiditate din piata. Datele furnizate de Banca Nationala ne arata ca piata a avut un deficit de lichiditate mai mare in octombrie decat in septembrie. Un deficit ceva mai mare probabil si pe fondul unor interventii mai mari pe cursul de schimb", a explicat, pentru Wall-Street, Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank Romania.
O valoare mai ridicata a tranzactiilor prin care s-au realizat operatiunile REPO a mai fost inregistrata in aprilie, cand banca centrala a injectat 811 milioane lei in piata (medie zilnica).
"Necesarul de lichiditate a fost mai mare in octombrie deoarece a fost luna in care companiile fac plati trimestriale catre stat sau alte institutii, este o evolutie sezoniera, iar Banca Nationala a injectat mai multa lichiditate si bancile au apelat mai mult si la creditul lombard", a declarat, pentru Wall-Street, Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, adaugand ca se asteapta ca in noiembrie tendinta sa fie de scadere.
Bancile au apelat, in luna octombrie, si mai mult la facilitatea de credit pusa la dispozitie de Banca Nationala a Romaniei, imprumutand 19,414 miliarde lei (peste 4,5 miliarde euro), i