Se strângea laţul în jurul lui Nicolae Ceauşescu. După căderea lui Honecker şi Jivkov, liderul antireformist de la Praga, Milos Jakes, a fost nevoit să se retragă de la putere. În acest timp, presa românească era "doldora" de nonştiri privind "succesele în muncă" (pe hârtie).
A CĂZUT ŞI MILOS JAKES
După încheierea Congresului al XIV-lea, Nicolae Ceauşescu ar fi avut toate motivele să se considere un lider împlinit - fusese reales în funcţia de secretar general, iar o adunare populară de 120.000.000 de oameni îl omagiase îndelung. Spre seară însă, de la Praga, a venit o veste îngrijorătoare - Milos Jakes a fost înlocuit din funcţia de secretar general al comuniştilor cehi cu un anume Karel Urbanek, activist de rang inferior. Ceauşescu a refuzat să vadă "revoluţia de catifea" care se desfăşura la Praga, trimţându-i la 25 noiembrie o telegramă lui Urbanek, în care-l "felicita cordial" şi îşi arăta dorinţa de a se continua "bunele relaţii" dintre cele două partide şi popoare.
"În numele Comitetului Central al Partidului Comunist Român şi al meu personal vă adresez, cu prilejul alegerii dumneavoastră în funcţia de secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist din Cehoslovacia, calde felicitări şi urări de noi succese în edificarea societăţii socialiste. Folosesc acest prilej pentru a releva cu satisfacţie evoluţia ascendentă a raporturilor de strânsă prietenie, solidaritate şi colaborare multilaterală dintre Partidul Comunist Român şi Partidul Comunist din Cehoslovacia, dintre Republica Socialistă România şi Republica Socialistă Cehoslovacă, spre binele popoarelor noastre, a construcţiei socialiste între cele două ţări".
MESAJ PROTOCOLAR DE LA SOFIA
Urmând exemplul lui Mihail Gorbaciov, Petăr Mladenov, noul lider al comuniştilor bulgari, a fost reţinut în felicitări în telegrama pe care i-a