O comisie independentă a început ieri audierile pentru a stabili pe ce s-a bazat decizia Marii Britanii de a participa la intervenţia din 2003. Sursa: EPA
După mai bine de şase ani de la intervenţia militară din Irak, comisia de anchetă privind participarea Marii Britanii la controversatul conflict din Golf a început, ieri, la Londra, audierile publice, scrie AFP. Comisia, ai cărei cinci membri sunt numiţi de guvernul de la Londra, este „apolitică şi independentă”, a declarat preşedintele acesteia, John Chilcot, un fost funcţionar guvernamental.
Din comisie mai fac parte Lawrence Freedman, profesor de geopolitică, Martin Gilbert, istoric şi biograful oficial al lui Winston Churchill, Roderic Lyne, fost ambasador în Rusia şi consilier al grupului petrolier British Petroleum, şi baronesa Usha Prashar, membră a Camerei Lorzilor şi expert juridic.
Unele voci au criticat faptul că în componenţa comisiei nu a intrat şi un avocat care să ştie să desfăşoare un interogatoriu exhaustiv pentru a scoate la lumină informaţii utile. Alţii au denunţat faptul că martorii nu vor depune mărturie sub jurământ, ceea ce ar pune sub semnul îndoielii acurateţea relatărilor.
Blair, martorul cheie
Comisia va audia, timp de mai multe luni, comandanţi militari, diplomaţi şi funcţionari de rang înalt pentru a identifica mecanismul decizional care s-a finalizat cu implicarea militară a Marii Britanii în invadarea Irakului din martie 2003. Potrivit BBC, Chilcot a declarat că speră să prezinte concluziile spre sfârşitul anului 2010.
Tony Blair, premierul laburist din perioada conflictului, va fi audiat la începutul anului viitor. Actualul şef al guvernului de la Londra, Gordon Brown, ar putea şi el compărea în faţa celor cinci membri ai comisiei, alături de Sir John Scarlett, fostul şef al comunităţii de informaţii, care