Din ce în ce mai multe şcoli şi licee şi-au „dotat" holurile cu dozatoare de cafea şi alte băuturi cu cofeină.
Afacerea încalcă legislaţia privind alimentaţia sănătoasă a tinerilor, dar este pe placul elevilor care iau cu asalt dozatoarele
Profesorii şi directorii de şocoli te iau pe sus când îi rogi să-ţi dea amăunte despre acest subiect. Elevii şi părinţii însă, sunt mult mai deschişi când vine vorba despre subiectul automatelor de la care, cu o fisă, poţi să-ţi iei o cafea sau o ciocolată.
Copiii preferă să apese la aparatele speciale pe butonul din dreptul sortimentelor de cafea, esspresso, capucino, cicolată caldă, sau produse fast-food de genul sandwichurilor, cornurilor cu ciocolată sau chipsurilor. Ceaiurile şi sucurile naturale nu au aceeaşi popularitate.
Oficial, pentru profesori
„Inspectoratul nu a încheiat niciun contract cu nicio firmă de acest gen. Profesorii au şi ei dreptul să bea o cafea sau un ceai în pauzele dintre ore. Nu am primit până acum nicio sesizare în acest sens. O să verificăm în amănunt această problemă", a spus inspectorul general, Iordache Bostan.
Cele mai multe dintre dozatoare sunt amplasate pe holurile şcolii, astfel încât elevii sunt liberi să îşi ia de la dozator ce le pofteşte inima şi de câte ori vor.
"Sunt mulţi copii care învaţă la această şcoală şi în mod firesc se bea destulă cafea pentru că se schimbă destul de des marfa din aparate", a spus Violeta Bosnea, elevă în clasa a IX-a, la un liceu din Focşani.
Cafeluţa cu colegii, obicei zilnic
Pentru mulţi dintre elevi, „cafeluţa" a devenit deja obicei şi mulţi apelează la buzunarul părinţilor. „Fetiţa mea s-a cam obişnuit să bea ciocolată caldă sau chiar cappucino. Am întrebat-o pentru ce îi trebuie în fiecare dimineaţă fise de 50 de bani sau hârtie de un leu. Mi-a spus că vrea şi ea