Bugetul pentru sanatate si-a epuizat deja banii necesari finantarii pentru un trimestru de anul viitor, deoarece inca din acest an fondurile au fost suplimentate cu 2,8 mld. lei (700 mil. euro) din contul lui 2010.
Bugetul pentru anul viitor ar trebui sa primeasca o injectie de fonduri de aproximativ 1 mld. euro, pentru a asigura necesarul minim de finantare.
Initial, bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru 2009 a fost stabilit la 16 mld. lei (4 mld. euro), bani care insa au fost consumati in primele noua luni ale anului, astfel ca a fost nevoie ca suma de 2,8 mld. lei sa fie imprumutata din bugetul pentru 2010. Pentru un trimestru este necesara o suma de 1 mld. euro, astfel ca pentru anul viitor ar fi necesari circa 5 mld. euro. Deocamdata nu sunt disponibile informatii despre bugetul pe 2010.
"Sistemul sanatatii publice in Romania este realmente subfinantat, dincolo de orice alte discutii, tinand cont de standardele occidentale, unde se aloca 8-10% din PIB pentru sanatate, si de faptul ca indicatorii nostri de sanatate arata mult mai prost decat cei ai altor tari europene, nu numai din UE", se arata intr-un raport al Societatii Academice din Romania (SAR).
Dupa ce alocarea din PIB pentru sanatate a crescut de la 3,4% in 2000 la 4,2% in 2008, anul acesta sanatatea a primit cu un punct procentual mai putin.
"In 2009 si probabil si in urmatorii doi ani ne confruntam insa si cu efectele crizei. Aceasta inseamna, cel putin teoretic, incasari mai mici la bugetul asigurarilor sociale de sanatate. In schimb, au scazut celelalte taxe si impozite. In acelasi timp, 2009 este primul an in care scade piata de medicamente si ca volum, si ca numar de pacienti tratati. Consumul de medicamente este in declin, iar numarul de zile de tratament a scazut cu 1,8% fata de 2008", se mai arata in raportul SAR.
Potrivit Europe