Grecia parea departe de problemele cu care se confruntau alte state anul trecut, atunci cand recesiunea a lovit intreaga Europa. Acum insa se afla printre cele mai slabe state din zona euro, cu un deficit ce este asteptat sa depaseasca 12% din PIB, cu o economie ce nu reuseste sa iasa din recesiune, cu o piata bursiera de pe care investitorii se grabesc sa iasa si cu un sistem bancar ce este dependent de fondurile aruncate in piata de BCE.
In trimestrul trei, cand mai multe economii ale zonei euro postau primele cresteri, economia Greciei se contracta cu 1,6% comparativ cu perioada similara a lui 2008, mai mult decat in perioada aprilie-iunie, cand a scazut cu 1,2%.
Problemele cu care se confrunta economia Greciei si apelul bancii centrale catre creditori de a se obisnui fara lichiditatile de la BCE au facut ca bursa si piata de obligatiuni sa scada in ultimele saptamani.
Volatilitatea pietelor financiare ale Greciei reprezinta un prim avertisment privind potentialele probleme cu care bancile si economiile din zona euro s-ar putea confrunta dupa ce BCE va pune punct ofertelor nelimitate de credite pe care le acorda institutiilor financiare.
Bursa de la Atena a pierdut 3% saptamana trecuta, cand banca centrala a Greciei a sfatuit unele banci sa incerce sa se obisnuiasca fara lichiditatile de la BCE, scrie Financial Times.
Dependente de banii de la BCE
Bancile grecesti sunt mai dependente decat institutiile similare din alte state de creditele de la BCE, primind de la banca centrala 38 de miliarde de dolari sau 7,9% din activele lor totale.
Intr-un moment in care unele dintre cele mai mari banci din Europa au revenit pe profit, dupa mai multe trimestre de pierdere, bancile din Grecia intampina probleme, dupa ce inainte de izbucnirea crizei s-au extins in zona Balcanilor. Odata cu paralizarea procesului de creditare, acestea au in