Nivelul de curs de schimb de 4,3 lei/euro nu are motive sa fie depasit, asa cum spera speculatorii, acesta fiind optim in actualele conditii in care functioneaza economia, iar dobanzile la creditele in lei depind de bancile care tin dobanda la peste 14% pe an, chiar si dupa ce BNR a coborat dobanda-cheie la 8%, au fost cateva dintre concluziile unei discutii intre conducerea BNR si oameni de afaceri desfasurata cu usile inchise vinerea trecuta la Clubul BNR.
La intalnirea care a durat peste doua ore au participat guvernatorul Mugur Isarescu si prim-viceguvernatorul Florin Georgescu.
Cele doua parti au convenit ca in prima jumatate a lunii decembrie sa aiba loc inca o intalnire organizata de BNR cu oamenii de afaceri, la care sa participe si reprezentanti ai bancilor pentru a fi abordata in special problema dobanzilor mari la credite.
"Au fost acolo oameni de afaceri din toate domeniile. Domnul guvernator voia sa aiba direct de la companii opinii privind creditarea, impactul cursului si convergenta la zona euro. I-am spus si dumnealui: «Plec mai optimista de la intalnire». A fost increderea pe care mi-a dat-o discutia cu domnul guvernator, care era calm si preocupat", a declarat Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare.
Adoptarea mai rapida a euro, desi dorita de unii oameni de afaceri, nu este posibila in conditiile in care avem de indeplinit criteriile de convergenta nominala, printre care un deficit bugetar de sub 3% din PIB, a fost o alta concluzie a discutiei oamenilor de afaceri cu banca centrala, care a avut loc dupa alta intalnire a exportatorilor romani de unde reiesise ca adoptarea cat mai rapida a euro ar fi binevenita. Alt punct de discutie a fost stabilitatea cursului de schimb. BNR nu poate interveni brutal in apararea cursului de schimb, insa economia romaneasca are premisele unui curs mentinut sub 4,