…luat cu vorba Basescu vs. Geoana (unde raman la ideea ca Basescu e de preferat), am uitat sa semnalez o alta initiativa a ISP – discutia despre viitorul liberalismului (multumesc pentru invitatie). In absenta unor transcripturi consitente de la dezbatere, bazandu-ma doar pe relatarile din presa centrala, marturisesc ca am reusit doar sa fiu si mai confuzat cu privire la sarcina acestui think-tank.
Imi veti spune ca “am ceva” cu ISP , vreo frustrare, vreo nemultumire, ceva – va asigur ca n-am. Daca ar fi vreun think-tank al carui succes si impact in societate m-ar bucura nespus, atunci asta ar fi ISP. Cu o conditie: sa-si faca treaba de think tank, nu de masinarie propagandistica (tanc, daca preferati o metafora mai ieftina).
Recunosc dreptul (ba chiar datoria) unui think-tank de a dezbate toate ideile, toate ideologiile, de la liberalism la socialism, de la nazism la comunism si inapoi. Sunt insa putintel confuzat cand un astfel de think-tank, a carui misiune asumata este “clarificarea ideologica”, amesteca borcanul liberalismului cu cel al conservatorismului. Da, exista suprapuneri, pe ici, pe colo, intre cele doua doctrine, da, sunt amandoua de centru-dreapta (sau chiar de dreapta, sa nu ne mai ascundem dupa degetele centrului), da, e folositor – conjunctural vorbind – sa recuperezi electoratul PNL acum, in preajma unui tur doi care se anunta extrem de strans in conditiile suportului lui Antonescu pentru Geoana.
S-a spus la acea intrunire (repet, conform presei centrale – daca relatarile sunt inexacte, imi cer anticipat scuze) ca “adevaratii liberali se regasesc acum in PDL“, ca “guvernul Boc e adevaratul guvern liberal“, s.a.m.d. Asa o fi. Dar atunci pedelistii nu sunt populari cu adevarat. Din doua una: ori PDL (si, prin extensie, ISP) au o identitate clara, conservatoare, si-atunci nu pot fi liberali, fie sunt liberali, si-atunci nu sunt con