Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, luni, recursul declarat de judecătoarea Maria Nicola de la Tribunalul Dolj împotriva deciziei Consiliului Superior al Magistraturii, care a sancţionat-o cu excluderea din magistratură în cazul Gorbunov.
Maria Nicola a susţinut luni, în faţa Completului de nouă judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că decizia Consiliului Superior al Magistraturii, prin care a fost exclusă din magistratură, nu este legală. Primul motiv invocat de Nicola a fost tardivitatea acţiunii disciplinare. Fostul magistrat a susţinut în instanţă că acţiunea disciplinară împotriva sa a fost pornită prea târziu. Fosta judecătoare a spus că CSM-ul a considerat că termenul de la care trece perioada de un an în care poate fi cercetată a început în momentul în care s-a pronunţat în dosarul Gorbunov, adică pe 5 mai 2008, însă termenul ar fi trebuit să înceapă din ziua în care a fost înregistrat dosarul, adică din 15 ianuarie 2008.
De asemenea, Nicola a spus că abaterea pentru care a fost sancţionată nu are caracter de continuitate, aşa cum susţine CSM. De asemenea, Nicola a declarat că nu a încălcat normele de procedură în ceea ce priveşte repartizarea aleatorie a dosarului Gorbunov, ci doar a respectat cutuma Tribunalului Dolj în ceea ce priveşte dosarele care, dintr-o eroare, erau repartizate într-o zi nelucrătoare. Maria Nicola a spus că a luat decizia să îl pună în libertate pe Serghei Gorbunov pe baza unei expertize medico-legale care recomanda operarea de urgenţă a acestuia.
De cealaltă parte, reprezentantul CSM a cerut Completului de nouă judecători să respingă recursul Mariei Nicola ca nefondat, arătând că, din probele aflate la dosar, rezultă că aceasta a săvârşit abaterile disciplinare pentru care CSM a hotărât să o excludă din magistratură.
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (C