La trei ediţii ale Jocurilor Paralimpice şi-a reprezentat ţara mai mult decât onorabil
Pentru Aurel Berbec - Lulu, cum îl alintă prietenii - totul a început prost în viaţă. La şapte ani, un accident de maşină i-a schimbat destinul.
S-a ambiţionat însă şi, cu o voinţă de fier, a trecut cu bine peste acest moment. „Nu m-am descurajat!
Mişcarea m-a ajutat foarte mult la recuperare", povesteşte sportivul. La 12 ani, a citit o carte de culturism şi cum orice tânăr vrea să impresioneze prin mărimea muşchilor, aşa a început povestea lui de succes !
„Făceam forţă în subsolul blocului, făceam şi acasă. La un moment dat, ai mei au vrut să mute un pat şi nu au putut. Era plin de haltere!", îşi aminteşte râzând Aurel Berbec.
A obţinut carnet de instructor sportiv încă de la 20 de ani.
„Am fost prima persoană cu handicap din România care a obţinut acest carnet, care îmi dădea dreptul să profesez în sport. La fel am făcut şi cu carnetul de antrenor, obţinut mai târziu", mai spune sportivul gălăţean.
Nu l-a interesat ce spunea lumea despre handicapul lui. A arătat liniştit lumii ce poate şi a reuşit în viaţă. A activat la Clubul Sportiv „Voinţa" până la Revoluţia din 1989, fiind, simultan, şi antrenor, şi sportiv. În anul 1996, a avut prima participare la Jocurile Paralimpice de la Atlanta.
„Am fost singurul sportiv care a reprezentat România la această competiţie reuşind o clasare onorabilă, zic eu, între primii 10 sportivi", povesteşte Aurel Berbec.
Au urmat participări la campionate europene şi mondiale, la toate cu clasări în primele şase locuri.
O sală de culturism accesibilă tuturor
Între participarea la Jocurile Paralimpice de la Atlanta şi cele de la Sidney, Aurel Berbec a iniţiat şi un proiect în parteneriat cu Asociaţia Persoanelor cu Handicap.
„Este vorba despre integrarea persoanelor cu dizabilit