Nicolae Vlad (74 de ani) a pus bazele deltaplanorismului în România şi a demonstrat că limitele pot fi învinse cu ajutorul voinţei. Primul său zbor a fost şi o premieră naţională fiindcă până în 1974 deltaplanul era o necunoscută în România.
Nicolae Vlad era inginer la Combinatul de Fibre Sintetice din Iaşi şi a plecat cu o echipă de la fabrică în California, la San Diego, pentru a studia tehnologia de peste Ocean folosită pentru producerea fibrelor sintetice.
„În 1974, fabrica m-a trimis împreună cu opt colegi să ne familiarizăm cu tehnica folosită de americani pentru transmiterea online a comenzilor în producţia de fibre sintetice“, povesteşte Nicolae Vlad.
Primul zbor l-a făcut pe dunele de nisip din Mexic
În timpul vizitei în oraşul american, ieşeanul a asistat întâmplător la o demonstraţie de zbor şi s-a ţinut scai după organizatori, pe care i-a rugat să-l înveţe noţiunile de bază ale zborului cu deltaplanul. „Am vorbit atunci cu Bob Skinner, fost pilot şi paraşutist în US Forces, care mi-a spus că trebuie să trecem graniţa în Mexic pentru zbor.M-am învoit pe loc. Nu-mi venea a crede că voi reuşi să-mi îndeplinesc visul de-o viaţă“, explică inginerul.
Totul s-a petrecut la aproape 50 de kilometri de Tihuana. „Este o experienţă pe care mi-e greu s-o descriu în cuvinte, chiar şi acum, după 35 de ani. După ce mi s-au explicat paşii, mi-am luat inima în dinţi şi mi-am luat avânt de pe o dună de nisip. A fost ceva magic“, spune Nicolae Vlad.
A deschis club de planorism la fabrică
„Imediat după întoarcerea acasă am început să fac un aparat de zbor de la zero. Fără să-mi dau seama, am implicat în proiect foarte mulţi oameni. Pânza pentru deltaplan am reuşit să o obţinem în urma unei colaborări între combinat şi fabrica de ţesături Victoria. Fiindcă voalura avea culoarea verde, deltaplanul