Soldul creditelor acordate populatiei si companiilor a urcat in octombrie cu 1,2% comparativ cu luna anterioara, pana la 201,2 miliarde de lei (46,8 mld. euro), potrivit datelor BNR.
Cresterea a fost insa alimentata in buna masura de efectul statistic al deprecierii cursului leu/euro cu 2,3% in octombrie, in conditiile in care BNR ia in considerare echivalentul in lei al soldului creditului in valuta. De altfel, doar creditul in valuta a alimentat cresterea, finantarile in lei continuand sa se contracte.
Comparativ cu aceeasi luna din 2008, creditul neguvernamental inregistreaza o crestere cu 4,2%.
Analistii se asteapta ca tendinta de crestere a creditarii sa se mentina si in lunile urmatoare si chiar sa castige viteza.
"Datele din ultimele trei luni indica o inversare a trendului activitatii de creditare, iar pana la sfarsitul anului dinamica de crestere a creditului neguvernamental ar putea depasi 5 %", noteaza Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.
Creditul in valuta a crescut, la valori exprimate in lei, cu 2,2% fata de luna septembrie, in timp ce soldul imprumuturilor in moneda nationala a continuat sa se contracte cu circa o jumatate de punct procentual, ajungand la 79,7 miliarde de lei. La valori exprimate in euro, creditul in valuta s-a mentinut insa la 28,3 mld. euro.
In octombrie, depozitele populatiei si companiilor au urcat cu 0,2% fata de septembrie, pana la 162 de miliarde de euro (37,7 mld. euro), aceasta fiind a saptea luna consecutiva de crestere a economisirii. Fata de octombrie 2008, sumele economisite in sectorul neguvernamental au urcat cu 15,2%. "In trimestrele urmatoare, ne asteptam la o continuare a cresterii economisirii datorita asteptarilor negative ale populatiei in ceea ce priveste evolutia economiei si a riscului de somaj, insa este posibil ca ritmul de crestere al depozitelor sa fie mai modest