Companiile de constructii listate la Bursa s-au mentinut in acest an in limita profitabilitatii in conditiile in care afacerile acestora au scazut pana la jumatate in comparatie cu anul trecut, desi in alte sectoare de activitate, precum metalurgia sau industria chimica, unde afacerile au inregistrat scaderi similare, companiile au trecut pe pierdere fata de primele noua luni din 2008.
Analistii sunt de parere ca evolutia sectorului constructiilor a fost determinata in acest an de proiectele vechi nefinalizate.
"Consider ca evolutia sectorului de constructii in primele luni ale anului a fost determinata in forma predominanta de proiectele vechi si de putinele investitii publice efectuate in acest an. Nu cred ca se poate vorbi despre proiecte noi de constructii in acest an, mai ales in sectorul privat", spune Andrei Radulescu, analist la Target Capital.
Acesta spune ca in acest an s-au remarcat constructiile civile, care s-au dovedit a fi mai rezistente la efectele crizei economice.
"Se remarca evolutia componentei constructii civile, care s-a dovedit a fi mai rezistenta la dimensiunea crizei economice. Aceasta a inregistrat cresteri lunare in 5 din primele 9 luni ale anului. Se pot mentiona putinele investitii publice realizate in acest an. Pe de alta parte, sectorul constructiilor de locuinte s-a contractat pe parcursul a 6 luni din primele 9 luni ale anului", spune Radulescu.
Andreea Gheorghe, analist la casa de brokeraj Intercapital Invest, spune ca problema companiilor din constructii imbraca o forma mai complexa comparativ cu alte companii implicate in alte domenii de activitate, diferind in functie de incadrarea pe verticala a fiecarei societati.
"Companiile din constructii care au obtinut profit anul acesta sunt cele care prezinta o structura a cheltuielilor cu costuri fixe mai mici. In general, companiile care produc materii