Pentru cei 17.205 şomeri dâmboviţeni sunt disponibile doar 208 locuri de muncă. Mulţi dintre cei care au rămas fără joburi au şanse minime să-şi găsească un nou loc de muncă pentru că în preajma sărbătorilor nicio firmă nu este dispusă să facă angajări.
Mai mult de 17.000 de oameni au rămas fără locuri de muncă, în urma restructurărilor. Dintre aceştia mai mult de 9.000 nu beneficiază de indemnizaţia de şomaj. În aceste condiţii cei care nu au găsit încă un loc de muncă vor avea parte de Sărbători de iarnă mai puţin fericite din cauza neajunsurilor.
După ce timp de doi ani a lucrat la o firmă de pază, disponibilizările au lovit-o şi pe Paulina Lungu, o femeie de 40 de ani din Văleni. „Trec printr-o perioadă mai dificilă, suntem patru persoane în casă, soţul meu are probleme de sănătate, până în acest moment numai eu am adus bani în casă. Acum însă, am fost disponibilizată, nu ştiu ce voi face, iarna nu prea se fac angajări. Nu am nici studii superioare, acum nu văd nicio soluţie“, spune supărată Paulina.
Şomajul îi afectează şi pe cei cu studii superioare
Disponibilizările din ultimul an nu i-au ocolit nici pe cei cu studii superioare, care de la salarii de mii de lei pe lună au fost nevoiţi să treacă la indemnizaţia de şomaj. Prin această situaţie trece şi Robert Badea, un fost agent de vânzări la o agenţie imobiliară, care a rămas fără loc de muncă după ce agenţia la care lucra şi-a suspendat activitatea din lipsă de tranzacţii. „Am început să lucrez ca agent imobiliar imediat după facultate. Am terminat specialitatea de management. Timp de câţiva ani am câştigat bine, erau luni în care luam chiar şi 2.000 – 2.500 de lei“, povesteşte Robert.
„Criza a lovit puternic sectorul imobiliar, anul acesta nu am mai vândut nimic şi patronul a luat decizia să închidă firma. Acum merg pe la târguri dar oferta este destul de slabă, nu a