Protocolul PSD, PNL, UDMR convenit ieri pentru sustinerea in turul al doilea a candidatului social-democrat Mircea Geoana si pentru constituirea unei majoritati de guvernare dupa alegerile din sase decembrie ingusteaza marja de manevra a PD-L, chiar si in ipoteza in care candidatul sau, Traian Basescu, ar castiga alegerile prezidentiale.
Acordul convenit ieri intre cele trei partide (care urmeaza sa fie semnat astazi sau maine) este o prelungire a aceleiasi coalitii care s-a construit in Parlament dupa caderea Guvernului Boc in urma cu doua luni si care il sustinea si atunci si acum pentru pozitia de prim-ministru pe primarul Sibiului Klaus Iohannis. Este de remarcat ca lucrurile s-au petrecut acum cvasiidentic precum dupa caderea Guvernului Boc. Imediat dupa caderea Guvernului, la 13 octombrie, PNL l-a propus premier pe Iohannis, iar PSD si UDMR l-au acceptat in aceeasi zi.
Luni, la o zi dupa primul tur al alegerilor prezidentiale, PNL a anuntat ca il va sprijini la prezidentiale pe acel candidat care il va sustine pe Iohannis sa ajunga premier. UDMR s-a intrunit ieri in sedinta si s-a raliat coalitiei in sustinerea lui Geoana la Presedintie si a lui Iohanis ca prim-ministru.
Incercarea PD-L de a-si apropia PNL a dat gres, iar presedintele Traian Basescu a sustinut ca se poate vorbi despre Iohannis ca premier, in cazul in care el va discuta cu toate partidele, "dar in niciun caz solutia Grivco". Presedintele PD-L, Emil Boc, a afirmat ca PSD si PNL au alcatuit o "coalitie a trocurilor politice si a pastrarii privilegiilor si doresc distrugerea cotei unice si marirea taxelor si impozitelor".
"Eu cred ca cei de la PSD si PNL nu au invatat nimic din lectiile trecutului, adica ei cred ca romanii, dupa 20 de ani de democratie, mai pot inghiti glumele lui Mircea Geoana si Crin Antonescu cu privire la modul cum sa voteze", a spus Boc. Insa PD-L este