In aceasta zi a lui noiembrie, acum 150 de ani, apare intr-o prima editie de numai 1250 de exemplare, cea mai influenta carte de stiinta scrisa vreodata. Este o carte care s-a nascut greu, insa a crescut repede. E o carte grea, care se citeste usor.
Gestatia ei, insa, a fost extrem de lunga. Darwin se intoarce la inceputul lui octombrie 1837 din calatoria de pe Beagle cu o enorma cantitate de exemplare, de observatii si de idei. Va dura mult timp pina cind va reusi sa le combine intr-o constructie stabila. Cu minutioasa si antrenata atentie, ani si ani de zile, va potrivi detalii de geologie, de climatologie, de anatomie si botanica. In 1844, el era deja convins de teoria sa si, in eventualitatea mortii, scrie o scurta prezentare.
Dupa care urmeaza o lunga tacere. Darwin paraseste subiectul pentru mai mult 20 de ani! Bineinteles va continua sa acumuleze si sa claseze date in sprijinul selectiei naturale, va continua sa testeze terenul in discutiile cu prietenii apropiati, va continua sa-si puna intrebari asupra efectelor sociale ale unei astfel de idei. Insa nu va publica nimic. Discretie totala!
Pina in iunie 1858, cind o scrisoare ii anunta un competitor! Darwin e fortat sa se napusteasca asupra notitelor sale si sa prezinte cit mai repede un rezumat al teoriei sale.
Rezumatul va ajunge in final la aproape 500 de pagini. Dupa ani si ani in care s-a dedicat scrierii unor lungi si detaliate monografii, Darwin regaseste placerea de a povesti care l-a facut celebru in descrierea calatoriei pe Beagle. Originea Speciilor e o carte scrisa repede si cu pofta. Este o carte care nu se adreseaza rece si pedant specialistului – Darwin renunta la trimiteri biobliografice si lasa ideile sa curga. Ceea ce vrea el este “un lung argument” in favoarea teoriei selectie naturale.
Un lung argument care a continuat sa creasca timp de un secol jumatate! @N_P