Alexandru Iuga a pictat sute de icoane pe sticlă şi lemn şi e convins că acest gen artistic nu se poate atinge decât printr-o strânsă legătură cu Dumnezeu. Încă din copilărie, existenţa lui Alexandru Iuga a fost influenţată de credinţa în Dumnezeu şi de pasiunea pentru desen. A mers de mic la biserică, împreună cu bunica sa, şi a desenat pentru prima oară pe când avea 3 ani.
Mult mai târziu, însă, talentul în domeniul picturii şi credinţa aveau să-şi dea mâna pentru a da naştere unor creaţii deosebite: icoanele pe sticlă şi lemn. „Cu zece ani în urmă, într-o tabără de pictură, am cunoscut o foarte valoroasă iconografă – pe doamnana Camelia Ciobanu, din Reşiţa. Atunci am început să lucrez primele icoane“, povesteşte artistul.
Expoziţii în ţară şi străinătate
Alexandru Iuga e convins că aplecarea sa spre acest gen artistic nu e deloc întâmplătoare. „De când mergeam cu bunica la biserică, admiram picturile de pe pereţi. Efectiv, îmi este drag să pictez icoane, o fac din suflet. Sunt convins că există o foarte strânsă legătură între Dumnezeu şi artiştii care pictează icoane“, afirmă iconograful. Dar până să ajungă la acest gen de pictură, Alexandru Iuga s-a axat pe lucrări laice.
A avut expoziţii personale, a participat la expoziţii de grup şi la tabere de creaţie în ţară şi străinătate, iar lucrările sale, laice sau cu temă religioasă, se regăsesc în colecţii particulare din România, Austria, Bulgaria, Franţa, India şi Ungaria. A expus lucrări la Washington, New York şi, recent, la Viena. „Am lucrat foarte mult desen, pe studiu uman, portret şi culoare“, precizează Alexandru Iuga.
A descoperit tinere talente
Dar iconografia rămâne marea lui pasiune artistică. A pictat în zece ani, pe sticlă şi lemn, sute de de icoane, temele cele mai apropiate sufletului său fiind Fecioara Maria cu pruncul Iisus, chipul lui