Statul român a luat de la băncile comerciale peste un miliard 400 de mii de euro, la o dobândă de 4,25 la sută pe an. Banii sunt necesari pentru acoperirea deficitului bugetar. Analistul financiar Dragoş Cabat consideră că afacerea a fost bună: dobânda este mică. Dar cum vor reacţiona Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, care au cerut României să ţină cheltuielile bugetare în frâu?
Statul român a luat de la băncile comerciale peste un miliard 400 de mii de euro, la o dobândă de 4,25 la sută pe ani. Banii sunt necesari pentru acoperirea deficitului bugetar.
Analistul financiar Dragoş Cabat consideră că afacerea a fost bună: dobânda este mică. Dar cum vor reacţiona Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, care au cerut României să ţină cheltuielile bugetare în frâu?
Dragoş Cabat spune că împrumutul făcut acum de România "nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru FMI. Ştia (n.r. FMI) de acest deficit iar deficitul nu creşte pentru că ne împrumutăm intern, explică analistul financiar.
Potrivit acestuia, "România în mod evident avea nevoie să-şi finanţeze deficitul bugetar şi faptul că s-au găsit bani nu poate să fie decât un motiv de relaxarea pentru FMI.
Mai greu ar fi fost ca România să nu poată găsi aceste resurse şi să fie nevoită eventual să iasă pe pietele externe, să plătească dobânzi mult mai ridicate".
Statul român s-a mai împrumutat cu aproape opt sute de milioane de euro la începutul lunii, imediat după ce FMI şi Comisia Europeană au anunţat că amână acordarea următoarei tranşe până la adoptarea bugetului de stat pe 2010.
Guvernul Boc a anunţat că mare parte din bani vor merge în plata salariilor şi a pensiilor. Analistul financiar Dragoş Cabat
Statul român a luat de la băncile comerciale peste un miliard 400 de mii de euro, la o dobândă de 4,25 la sută pe an. Banii sunt necesari pentru ac