Cel mai surprinzator detaliu al alegerilor din ultimii ani din Romania pare sa fi trecut cu totul neobservat. E vorba de cifra alegatorilor: 18 milioane de oameni cu drept de vot intr-o tara cu 22 milioane de locuitori!… Altfel zis, doar mai putin de o cincime din cetatenii Romaniei au sub 18 ani!… In comparatie cu asta, in Kosovo, de pilda, jumatate din populatie are sub 25 de ani, din care 40% sub 18 ani. Romania se dovedeste astfel a fi o tara imbatranita, una in care familiile nu mai fac acel minimum de doi copii care asigura reinnoirea populatiei. O reinnoire la limita, de altfel, chiar si asa, in masura in care doi copii pentru fiecare familie inseamna doar ca populatia nu scade numeric, nu insa si ca ea va creste.
In majoritatea tarilor occidentale, populatia ar fi scazut drastic in absenta imigratiei masive. In Italia, 25% din femei nu au copii, iar alte 23% nu au decat unul. Regiunea Liguria, din nordul Italiei, are cel mai ridicat numar de batrani, raportat la tineri, de pe planeta. Acolo doar imigratia atat de mult hulita de extrema dreapta si de multi politicieni conservatori a permis cu chiu, cu vai mentinerea balantei demografice. Un studiu al Fondului Monetar International arata ca populatia Europei este in continua scadere si ca, daca in acest moment raportul intre populatia activa si pensionari e inca unul suportabil, cu 4 persoane active pentru fiecare pensionar, in 2050 raportul se va injumatati, cu doi activi pe cap de pensionar, viitorul cosmaradesc fiind cel in care numarul de pensionari va fi egal cu cel al activilor, ceea ce inseamna ca fiecare om din generatiile urmatoare va munci pentru a plati pensia unui batran.
Romania a intrat deci in acea Europa in care copiii sunt vazuti ca o povara si un obstacol in fata carierei personale, o Europa in care oamenii, ofiliti de stres si de povara crizei economice, nu mai fac