De multe ori se intampla ca fiecare dintre noi sa avem momente in care nu ne putem aminte un numar de telefon sau pretul unui produs din magazin, desi aceste cifre le-am avut in minte cu doar cateva minute in urma. Specialistii spun ca e vorba de o amnezie temporara "normala", iar experimentele psihologice au demonstrat faptul ca, in medie, o persoana isi poate aminti secvente din trecut cu o durata de 7 secunde. Aceasta limita, dupa cum sustin expertii, a fost pentru prima data descoperita in anii ’50, cand s-a analizat modul in care lucreaza memoria umana activa.
Intr-un nou studiu publicat in revista Physical Review Letters, neurologul american Mikhail Rabinovich explica faptul ca, daca memoria de lunga durata este o biblioteca cu rafturi nenumarate, memoria activa ("lucratoare") este o tabla pe care schitam si apoi stergem faptele, lucrurile si oamenii importanti din viata noastra. Ca un exemplu concret, specialistii fac comparatia intre modul in care ne putem aminti un numar de telefon fie prin memorarea de lunga durata (prin noatrea cifrelor in agenda) sau prin memoria activa (invatarea pe de rost a cifrelor). De altfel, memoria activa este esentiala in diverse ipostaze, cum ar fi purtarea unei conversatii, orientarea intr-un oras necunoscut sau folosirea unui nou soft la calculator. Conform studiului, dintr-o lista de zece cuvinte sau numere, creierul uman poate memora maximum sapte dintre acestea. Specialistii de la BioCircuits Institute din San Diego si un absolvent al Institutului Max Planck din Göttingen (Germania) au realizat un model matematic care demonstreaza felul in care neuronii se activeaza in momentul derularii unor amintiri, fie ca este vorba de nume de persoane sau numere.
Conform modelul Rabinovich-Bick, este vorba de o excitare a neuronilor ca intr-un joc karaoke al mintii umane, considerata o masina biochimica extre