» Se spune uneori ca prezicatorii vad viitorul intr-un glob de cristal. Pentru economisti, globul este plin de cifre, statistici, grafice, indici si indicatori. Uitandu-se spre trecut – mai apropiat sau mai indepartat –, ei incearca sa estimeze in ce directie o iau economiile. La fel fac investitorii institutionali, cei care misca sutele de miliarde si dau impuls pietelor globale. Iata cativa dintre indicatorii care – cel putin oficial – misca banii prin lume.
Conference Board Us Leading Economic Index (US LEI)– acesta este un indice folosit pentru prognozarea directiei in care o poate lua economia americana in urmatoarele luni. Este publicat lunar de o organizatie globala numita Conference Board (CB), care activeaza de peste 90 de ani in lumea afacerilor.
Organizatia – de sorginte americana – s-a extins in Europa si Asia, face numeroase cercetari in domeniul evolutiilor economice si publica periodic estimari si prognoze legate de mersul economiei si al afaecerilor. Rapoartele sale au o mare influenta asupra celor mai importanti manageri din toata lumea. Prin intermediul celor 12 programe de cercetare, CB urmareste evolutia celor mai importante tari din economia globala.
Pe langa indicele american, organizatia publica indici pentru Zona Euro – separat pentru Spania, Franta, Marea Britanie si Germania – Japonia, Coreea de Sud, Australia, Mexic. Ca structura, US LEI este de fapt un indice care urmareste evolutia a zece indicatori statistici din economia americana. Printre acestia se afla, de exemplu, media saptamanala a orelor lucrate in sectorul manufacturier, media cererilor de somaj, numarul autorizatiilor de constructii, masa monetara (M2) ajustata cu inflatia, indicele bursier S&P 500, comenzile de bunuri noi si materii prime si, foarte important, increderea consumatorilor. In noiembrie, US LEI a crescut usor, pentru a saptea luna