A început să exerseze la pian şi la orgă de la vârsta de 5 ani. Acum predă muzică populară la Palatul Copiilor din Slatina, iar în timpul liber cântă la petreceri.
Tatăl său a fost cel care i-a insuflat pasiunea, iar înainte de a merge la şcoală ştia deja să cânte la pian şi la orgă. „Tatăl meu provine din cel mai mare neam de muzicanţi pe care l-a avut România. El a fost cel care m-a iniţiat în tainele muzicii. La 5 ani eu aveam în casă şi pian şi orgă. Datorită tatălui meu, care mi-a fost mereu alături, şi efortului depus de mine, am învăţat să cânt la cele două instrumente muzicale“, îşi aminteşte Iulian Onţică, profesorul de muzică populară de la Palatul Copiilor şi Elevilor Adrian Băran din Slatina.
A prins repede tainele instrumentelor muzicale, astfel că, la vârsta de 11 ani, mergea deja la petreceri şi-i încânta pe oameni cu muzica sa. „La vârsta de 11 ani ştiam deja să cânt destul de bine, astfel că atunci am început să merg cu familia mea să cânt la petreceri, la nunţi, botezuri şi în restaurante“, povesteşte muzicantul. A cântat la tot felul de petreceri, dar nu i-a plăcut niciodată să i se spună lăutar.
Interpret vocal şi la diverse instrumente
Datorită studiilor muzicale ştie să interpreteze şi altceva în afară de muzica populară. „Eu cânt clasic, caffe-concert, teme de jazz, muzică simfonică, operă, operetă, tangouri, romanţe, muzică uşoară internaţională şi românească, muzică populară din Oltenia, Muntenia, Banat, Moldova, din toate zonele ţării“, explică Iulian.
În urmă cu patru ani a început să lucreze ca profesor de muzică în şcolile oltene. Începând cu anul acesta, predă la Palatul Copiilor din Slatina, la cercul de muzică populară. „Acesta este al patrulea an în care predau muzica. Am fost profesor la Colegiul Tehnic Metalurgic, la Şcoala Generală Nr. 3 din Slatina şi, de anul acesta, predau la cercul de m