Vaccinarea anti-HPV e anuntata deja in scoli, incepand din 23 noiembrie. Cine este deja informat trebuie sa decida daca accepta sau nu vaccinul facultativ. Acordul nu se mai face in scris, ci doar verbal. Cine are intrebari poate sa sune la numărul de telefon gratuit 0-800-800-008, sa adreseze o intrebare pe site-ul www.informarehpv.ro sau la e-mail intrebari[at]informarehpv.ro. Iata sase intrebari despre efectele cu privire la sterilitate, efecte negative si conditii de vaccinare.
1. Vaccinul anti-HPV genereaza sterilitate?
Monica Orban: Intrebarea: "Am citit multe din raspunsurile oferite de d-voastra date celor care vi s-au adresat. Am o fetita de 12,7 ani si am decis impreuna cu sotul meu sa o vaccinam. Va rog sa-mi spuneti daca s-a determinat ca acest vaccin poate genera sterilitate. Nu am gasit raspuns la aceasta intrebare, poate nu vi s-a pus. Va multumesc, astept cu nerabdare raspunsul dvs. Monica O."
Centrul National de Informare privind prevenirea cancerului de col uterin:
Draga Monica, deoarece au aparut multe astfel de teorii (cum ca vaccinul ar produce sterilitate), cercetatorii au efectuat studii clinice care au verificat siguranta reproducerii in cazul vaccinarii. Rezultatele studiului arata ca in cazul vaccinarii sansele de reproducere sunt egale sau poate chiar mai mari decat in cazul nevaccinarii. Concluzia este ca, in nici un caz acest vaccin nu cauzeaza modificari ale comportamentului sexual, sterilitatea, imbolnavirea tinerelor cu HPV sau moartea.
2. Este adevarat ca vaccinarea poate avea efecte negative mai tarziu?
Madalina: Este adevarat ca vaccinarea poate avea efecte negative mai tarziu?
Centrul National de Informare privind prevenirea cancerului de col uterin:
In nici un caz acest vaccin nu cauzeaza modificari ale comportamentului sexual, afectarea al