Pentru a-şi putea sacrifica porcii în mod tradiţional, ţăranii au nevoie de o derogare de la legea impusă de Uniunea Europeană. Asomarea porcilor se poate face doar la cele cinci abatoare din judeţ, deoarece medicii veterinari nu deţin asomatoare. Abatoarele însă, lucrează la capacitate maximă zilnic, şi nu pot primi animale din gospodăriile particulare.
Soarta celor 20.000 de porci din gospodăriile maramureşenilor, care aşteaptă să fie sacrificaţi de Crăciun este incertă. Potrivit normelor europene în vigoare, aceştia trebuie asomaţi înainte de a fi tăiaţi, dar anul trecut Direcţia Naţională Sanitar-Veterinară (DSVN) a obţinut o derogare de la lege pentru perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă şi au putut fi tăiaţi în mod tradiţional. „În 2008, a fost derogare de la lege pentru cele trei săptămâni dinaintea Crăciunului, dar anul acesta nu ştim dacă se va obţine sau dacă este valabilă cea de anul trecut. Aşteptăm şi noi precizări“, a subliniat Gavrilă Dănuţ, consilier în cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Maramureş.
Dacă nu se va obţine derogarea, porcii ar trebui asomaţi, însă, la ora actuală în judeţ există doar 10 asemenea asomatoare, aflate în cele cinci abatoare. Doar că abatoarele refuză să taie porcii veniţi din gospodăriile particulare. „Nu putem să ne deplasăm noi la cetăţeni pentru că asomatorul nostru este electric şi are nevoie de condiţii speciale de instalare. Nici nu putem primi niciun porc din afară, pentru că lucrăm la capacitate maximă, asomăm câte 700 de animale zilnic“, a declarat Rozica Lazăr, administratorul celui mai mare abator din judeţ.
Tradiţia bate legea
Mai mult, medicii veterinari, deşi susţin varianta asomării, nu dispun de astfel de instalaţii. „Asomatorul costă cam 1.500 de lei, dar procedura de obţinere este foarte greioaie, trebuie obţinut permis de port armă. Eu am avut, dar am renunţat că