Aproape 1.500 de farmacii riscă să se închidă anul viitor, dupa ce vor intra în incapacitate de plată a datoriilor către furnizori sau către buget, ca urmare a prelungirii termenului de încasare a facturilor de la casele de asigurări, după cum spune Petru Crăciun, director al Cegedim, companie de analiză şi studii de piaţă în sectorul farmaceutic. Oficialul Cegedim a mai declarat că în trimestru al doilea din acest an au fost închise 42 de farmacii, iar în luna octomb
Aproape 1.500 de farmacii riscă să se închidă anul viitor, dupa ce vor intra în incapacitate de plată a datoriilor către furnizori sau către buget, ca urmare a prelungirii termenului de încasare a facturilor de la casele de asigurări, după cum spune Petru Crăciun, director al Cegedim, companie de analiză şi studii de piaţă în sectorul farmaceutic.
Oficialul Cegedim a mai declarat că în trimestru al doilea din acest an au fost închise 42 de farmacii, iar în luna octombrie s-a pus lacăt pe un număr similar de puncte de lucru. "Numărul închiderilor ar putea fi în noiembrie şi decembrie la acelaşi nivel din luna octombrie", a mai precizat Crăciun.
Cele mai afectate farmacii sunt cele care înregistrează vânzări mici, de 30.000 de euro în medie lunar. De asemenea, din punct de vedere geografic, în pericol sunt unităţile din Moldova. Ritmul de scădere al numărului de farmacii din regiunea Moldovei este de trei ori mai mare decât al celui din Bucureşti.
În acest moment, în România există 4.000-5.000 de farmacii, individuale sau care fac parte din reţele, potrivit Colegiului Farmaciştilor din România (CFR).
DETALII:
Citeşte şi România poate rămâne fără medici în 10 ani
Citeşte şi 273 de medicamente vor ieşi de pe piaţa până la finele anului