Campania de vaccinare impotriva gripei porcine va incepe joi in tara noastra. Autoritatile dispun de un milion de doze de vaccin Antigrip, produs la Institutul Cantacuzino.
Fiecare tara isi stabileste categoriile care au prioritate la vaccinare, adica persoanele selectate in functie de ocupatie, tipul de activitate, grupa de varsta si nivelul de risc.
In general, grupele tinta la vaccinare sunt personalul medico-sanitar, cei din serviciile critice/esentiale comunitare, toate persoanele mai mari de 6 luni cu risc crescut de complicatii, copiii sanatosi cu varste cuprinse intre 6 luni si 2 ani, femeile gravide, persoanele sanatoase cu varste cuprinse intre 20 si 64 de ani si persoanele de peste 65 de
ani.
Ministerul Sanatatii a decis ca primii vaccinati in Romania vor fi elevii, studentii, personalul medico-sanitar si angajatii din armata si politie.
Vaccinul pentru copiii cu varste sub 16 ani nu este inca in posesia Ministerului Sanatatii, pentru ca inca se efectueaza teste pentru a fi dat in folosinta in conditii de siguranta maxima.
Cu toate ca medicii recomanda vaccinarea, foarte multi romani nu privesc cu ochi buni aceasta varianta, mai exact 57% nu doresc sa se vaccineze, fie pentru ca vaccinul romanesc nu e suficient testat, fie pentru ca nu considera gripa noua un pericol real, potrivit unui studiu realizat de compania Future Marketing.
Dintre cei care totusi s-ar vaccina, 53% au declarat ca ar folosi cu precadere vaccinul romanesc, mentionand ca au mai multa incredere in produsele romanesti si in medicii nostri.
Totul despre vaccinul Antigrip
Ca la orice vaccin, si la cel contra gripei porcine exista reactii adverse. In cazul vaccinului Antigrip pot aparea urmatoarele reactii adverse: dureri de cap, dureri musculare, febra, greata, frisoane si stare de rau. Loc