Autorităţile sanitare se apără şi dau vina pe colegii din Iaşi, care trebuiau să prezinte raportul la Bucureşti, conform procedurii.
Abia miercuri, după trei zile de la moartea Niculinei Bărbosu (58 de ani), din localitatea Bucecea, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani a anunţat familia că femeia murit de gripă porcină. „Ne-au dat asigurări că a murit de bronhopneumonie, că nu are nicio legătură cu gripa porcină şi că trebuie să fim liniştiţi. Miercuri ne-au spus că a fost gripă porcină şi nu trebuie să lăsăm sicriul deschis ca să nu ne contaminăm. Adică după trei zile, timp în care noi nu ne-am luat măsuri de prevenire“, a spus Duţa, nepoata Niculinei Bărbosu.
„Le-am spus să deschidă geamurile“
Direcţia de Sănătate Publică nu a dezinfectat locuinţa familiei Bărbosu şi nici nu a izolat persoanele care au intrat în contact cu femeia de 58 de ani. Singura recomandare făcută rudelor a fost să nu deschidă sicriul. „Le-am spus să deschidă geamurile apartamentului şi să păstreze cureţenia. Nu se impuneau măsuri pentru că niciuna dintre cele patru persoane care au intrat în contact cu persoana decedată nu este suspectă de gripă porcină“, a spus Ecaterina Chihaia, şefa Sanepidului din Botoşani. Decesul Niculinei Bărbosu este pus sub semnul întrebării. La cererea prefectului, cadrele medicale care au intrat în contact cu femeia de 58 de ani vor trebui să dea explicaţii cu privire la modul în care au acţionat.
„De la medicul de familie, până la legist şi cadrele medicale de la Infecţioase, cu toţii vor trebui să dea notă explicativă cu privire la diagnostic şi la tratamentul aplicat în cele patru zile de spitalizare. Vrem să vedem dacă s-a acţionat corespunzător“, a declarat Gheorghe Apetroaie, director adjunct la DSP Botoşani. El susţine că Niculina Bărbosu nu a fost transferată de urgenţă la Secţia de Boli Infecţioase din Iaşi pentr