Numele lui Dacian Ciolos se afla pe lista comisarilor europeni pe care presedintele CE José Manuel Durao Barroso o va prezenta oficial saptamana viitoare, dupa ce portughezul va finaliza impartirea portofoliilor.
Sunt presiuni mari din partea statelor importante din UE sa primeasca portofolii consistente - si Romania a facut lobby pentru portofoliul Agriculturii - totusi Barroso a promis sa fie intransigent si sa imparta "ministerele" in functie de compatibilitatea comisarilor cu domeniile pe care urmeaza sa le gestioneze.
Batalia portofoliilor
"Nu voi ceda presiunilor din partea statelor nationale", a promis seful Comisiei Europene, pe fondul unor speculatii aprige despre cine este mai calificat sa preia piata interna, comertul, afacerile monetare care sunt considerate domenii cheie in mandatul viitoarei comisii.
Barroso trebuie sa echilibreze impartirea portofoliilor astfel incat sa multumeasca statele membre, care l-au sustinut pentru un al doilea mandat de presedinte al Comisiei, dar si pe membrii Parlamentului European care ii vor audia pe comisari in comisiile de specialitate si vor vota ansamblul Comisiei.
Nu este limpede daca structura portofoliilor va ramane aceeasi sau daca unele portofolii vor disparea. Unele state membre si-au facut deja publice optiunile pentru anumite portofolii, iar Barroso a admis ca este supus presiunilor, dar ca va incerca sa imparta "cat mai bine".
Momentan, singurul fotoliu de comisar care este deja ocupat este cel al Afacerilor Externe, al britanicei Catherine Ashton, care va prelua si atributiile Inaltului Reprezentant pentru politica externa si securitate comuna.
Atributiile extinse ale comisarului pentru afaceri externe sunt stabilite prin Tratatul de la Lisabona, care prevede de altfel si infiintarea functiei de presedinte european. Functia i-a revenit belgianului Herman Van Romp