Candidatul PD-L la preşedinţie Traian Băsescu a identificat o nouă temă de atac care să îi întărească mesajul de campanie axat pe ideea "luptei" cu privilegiile clasei politice: eliminarea imunităţii demnitarilor. Sursa: Agerpres
După ce a convocat referendum pentru desfiinţarea Senatului şi reducerea numărului de parlamentari, subiect extrem de popular, şeful statului vorbeşte acum despre imunitate, relansând cumva ideea combaterii corupţiei, cu care a câştigat alegerile din 2004.
Băsescu a declarat astăzi, la Colegiul Director al PD-L, că regretă faptul că nu a consultat alegătorii care au participat la referendumul din 22 noiembrie şi în legătură cu eliminarea imunităţii pentru parlamentari, miniştri şi preşedinte. El a spus însă că ia în calcul organizarea unui nou referendum pe acest subiect, dacă politicienii nu ajung la un acord şi decid, de bunăvoie, să modifice legislaţia.
"Vă mărturisesc că am un regret formidabil că n-am introdus şi a treia întrebare, cu eliminarea imunităţilor pentru miniştri şi parlamentari şi preşedinte, dar poate o obţinem la negocierile pentru revizuirea Constituţiei, pentru că acest referendum implică revizuirea Constituţiei. Dacă voi constata că politicienii nu vor să meargă pe eliminarea imunităţilor, nu toţi politicienii, majoritatea, voi mai organiza un referendum, să spună românii dacă vor ca politicienii şi miniştrii, preşedintele, să aibă imunitate şi eu cred că românii nu mai vor treaba asta", a declarat Traian Băsescu.
Cum stăm cu imunitatea
Regimul imunităţii parlamentare a fost modificat în 2003 cu ocazia revizuirii Constituţiei. La acea dată politicienii au convenit să limiteze imunitatea la declaraţiile politice, astfel că deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi penal, fără încuviinţarea Camerei din care fac parte. Avizul Camerei este necesar însă atunci când