Statul s-a împrumutat cu 1,423 miliarde de euro la licitaţia de titluri de stat în valută organizată azi, de aproape trei ori mai mult decât suma anunţată iniţial, de 500 de milioane de euro. Scadenţa titlurilor este la un an, iar randamentul de 4,25%. În lipsa tranşei a treia din acordul de la FMI (de 1,4 miliarde de DST) şi a împrumuturilor coordonate de la Comisia Europeană şi Banca Mondială - amânate din cauza crizei politice - ministerul Finanţelor a fost nevoit să apel
Statul s-a împrumutat cu 1,423 miliarde de euro la licitaţia de titluri de stat în valută organizată azi, de aproape trei ori mai mult decât suma anunţată iniţial, de 500 de milioane de euro. Scadenţa titlurilor este la un an, iar randamentul de 4,25%.
În lipsa tranşei a treia din acordul de la FMI (de 1,4 miliarde de DST) şi a împrumuturilor coordonate de la Comisia Europeană şi Banca Mondială - amânate din cauza crizei politice - ministerul Finanţelor a fost nevoit să apeleze la piaţa bancară internă. A primit o mână de ajutor şi de la BNR, care a redus rezervele minime la pasivele pe termen lung, în valută ale băncilor de la 30% la 25%, fiind eliberate astfel circa 1-1,3 miliarde de euro.
UPDATE: Acesta ar fi cel de-al patrulea împrumutut în euro contractat anul acesta de Trezorerie, de pe piaţa internă.
- pe 9 noiembrie,statul a împrumutat 793,8 milioane de euro, la un randament de 5,25%, cu scadenţa pe 3 ani.
- pe 14 august, a fost lansată o altă emisiune de titluri de stat în valută, suma atrasă fiind de 447 de milioane de euro, tot la randament de 5,25%, dar cu scadenţă pe 3 ani.
- în iulie, Finanţele au împrumutat 1,2 miliarde de euro de la băncile autohtone sub forma unui club loan cu scadenţă la 2 ani şi dobândă calculată în funcţie de CDS (prima pentru riscul de neplată al României). La vremea respectivă, se estima un cost al împrumutului de 5% pe a