Potrivit Der Spiegel, Europa declanşează războiul împotriva mistreţului, numărul acestor animale crescând exploziv pe continent, ca rezultat al încălzirii globale şi cultivării pe scară largă a porumbului şi rapiţei pentru biocombustibili.
În Germania, nu trece nicio săptămână fără ştiri despre mistreţi, care năvălesc în sufragerii şi sfâşie mobila. Anul trecut, doi poliţişti au fost atât de speriaţi de un mistreţ prădător încât au deschis focul împotriva lui. Însă, mistreţul este respectat pentru inteligenţa sa şi rămâne aproape de sufletul germanilor, scrie Der Spiegel.
Poate că are o înfăţişare înfricoşătoare, dar sunt animale temătoare şi nu devin agresive decât atunci când se simt încolţite sau ameninţate. Confruntările cu oamenii au devenit ceva obişnuit deoarece populaţia de mistreţi cunoaşte o adevărată explozie în Europa, drept rezultat al activităţii umane, încălzirea globală şi schimbările radicale în folosirea terenului agricol, scrie revista.
Vânătorii au împuşcat un număr record de 450.000 de mistreţi în sezonul 2008/2009, în Germania, potrivit datelor furnizate de Federaţia Germană a Vânătorilor, cu o treime mai mare comparativ cu sezonul anterior.
Numărul total al mistreţilor care trăiesc în păduri, suburbii şi pe câmpurile de porumb din Germania este estimat în prezent la o cifră între 2-2,5 milioane.
La fel se întâmplă şi în Franţa, unde au fost împuşcaţi anul trecut 500.000 de mistreţi, iar în Polonia, 200.000. Numărul lor a crescut şi în Austria, Elveţia, Olanda şi în întreaga Europă de Est, potrivit expertului în mistreţi, Torsten Reinwald.
Mistreţii sunt învingătorii schimbării climatice şi ai schimbării din natură provocate de oameni, a declarat Reinwald, precizând însă că este eronat să se afirme că sunt o calamitate.
Iernile calde din ultimii ani au redus rata mortalităţii mistreţilor bătrâni şi