Este una dintre cele mai active asistente educaţionale din cadrul PATRIR şi se ocupă de campaniile de prevenire a violenţei domestice. Nu este o feministă, îşi cunoaşte doar drepturile de om, şi încearcă să le transmită şi celorlalţi.
Cu un masterat în Gen şi Politici Europene trecut în CV, clujeanca coordonează, anul acesta, Campania „16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeilor”, ce se desfăşoară între 25 noiembrie şi 10 decembrie.
Practic, evenimentul face legătura între Ziua Internaţională împotriva Violenţei asupra Femeilor şi Ziua Internaţională a Drepturilor Omului. Zile cu expoziţii, seminarii, piese de teatru, evenimente ce vor încerca să sensibilizeze şi să informeze clujenii despre violenţa ce apare în familii.
Încă de la demararea acestei campanii, clujeanca trage o concluzie tristă: „Practic, în Cluj-Napoca o femeie bătută în familie nu are de la cine să primească un sprijin real”. Asta pentru că nu există niciun adăpost pentru femei molestate, nicio linie verde, unde să fie consiliate, iar Poliţia nu poate decât să constate actul de violenţă, fără a putea impune vreun ordin de resticţie faţă de agresor, deoarece prevederea nu este trecută în legislaţia românească.
Numărul femeilor care au reclamat violenţa soţului, al fiului, al tatălui ori a altor rude sunt îngrijorătoare - 53.720 din 2004 până anul acesta, şi peste 700 de decese. Cifra reală este, însă, dublă. „Femeile îşi subminează încrederea în propria persoană, atunci când sunt bătute. Multe dintre ele nu au curajul să reclame actele de violenţă”, spune aceasta.
Mihaela Griga lucrează la Institutul Român pentru Acţiune, Instruire şi Cercetare în domeniul Păcii (PATRIR) de la începutul anului. Înainte a fost profesoară, iar o bună perioadă a organizat petreceri pentru copii. În 2006, după ce a participat la un training despre violenţa domestică, şi-a dat seam