Brazilia incearca sa ajunga in primele cinci economii ale lumii adoptand reforme, proiecte gigantice de infrastructura si profitand de pe urma vastelor rezerve de petrol. Drumul nu este insa lipsit de obstacole.
Economia Braziliei a crescut cu 9% in trimestrul trei comparativ cu cele trei luni anterioare, potrivit declaratiilor presedintelui Luiz Inacio Lula da Silva. El a spus ca economia tarii pe care o conduce, si unde are statut de star, avanseaza "la o viteza similara celei a Chinei", in timp ce rezervele statului, in prezent evaluate la 233 mld. dolari (156 mld. euro), au adus stabilitate si garanteaza finantarea pentru investitiile in programe sociale si in infrastructura. Cea mai importanta initiativa a presedintelui este proiectul gigantic prin care intentioneaza sa alimenteze cu apa potabila zonele sarace ale statului, scrie publicatia germana Der Spiegel.
Economia Braziliei a scazut prentru prima data in primele trei luni ale acestui an, insa declinul anual nu a depasit 2% in niciunul dintre primele doua trimestre ale lui 2009 pentru care s-au publicat date.
Atunci cand Jim O'Neill, economist-sef al bancii americane Goldman Sachs, a inventat acronimul BRIC, pentru economiile emergente Brazilia, Rusia, India si China, el a prezis un viitor stralucit gigantului din America Latina. Colegii sai s-au grabit sa il contrazica. China si India aveau potential, si acest lucru era evident, insa Brazilia? Timp de mai multe decenii, statul era considerat un gigant bolnav, macinat de crize fara sfarsit si de presiuni inflationiste.
Brazilia este vedeta BRIC
Astazi insa, "B" este vedeta intre tarile BRIC, expertii estimand pentru anul viitor o crestere economica de pana la 5%. Brazilia avanseaza in prezent mai rapid decat Rusia, si, spre deosebire de India, nu sufera de pe urma conflictelor etnice sau a luptelor de la granita. Statul, care n