În penultima zi a Festivalului Zilele Europene ale Cărţii, în Sediul Central al Bibliotecii Metropolitane din Bucureşti, în Sala Multimedia, colegii noştri de la revista Good Food au făcut pentru cititori o demonstraţie de gătit, printre reviste "gustoase". Ei au pregătit două reţete tradiţionale simplu de preparat: mere coapte şi brânzoaice dobrogene, pe care le-au servit celor prezenţi "acompaniate" de vin fiert cu zahăr brun şi scorţişoară.
Adina Scorţescu, food editor, ne-a împărtăşit şi reţeta brânzoaicelor: "Pentru 10 bucăţi am avut nevoie de 100 g brânză telemea, 100 g făină, 100 g unt şi 100 g brânză de vaci grasă. Am amestecat aluatul, apoi l-am lăsat la frigider vreo două ore. Pentru umplutură am pregătit 100 g telemea de vacă, 100 g brânză de burduf şi un ou. Se amestecă toate ingredientele. Aluatul se întinde subţire, se taie în pătrate de 5 cm. Se adaugă umplutura, se rulează, se prinde la capete. Rulourile se ung pe deasupra cu un gălbenuş bătut. Se lasă în cuptor aproximativ un sfert de oră".
ATMOSFERĂ ELEGANTĂ
Cât au stat brânzoaicele în cuptor, cei prezenţi "au savurat" cărţile de bucate expuse de editurile Humanitas, House of Guides, All, librăriile Cărtureşti şi Mladinska şi Fundaţia Noi Citim. De la standul Fundaţiei am putut cumpăra borcane cu "Reţete de la bunica" (reţete tradiţionale din zona Timişului).
La finalul evenimentului, Horia Alexandru, coordonatorul proiectului din partea Bibliotecii Metropolitane, a declarat: "A fost un eveniment inedit în spaţiul bibliotecii noastre. La început, instalarea unei bucătării a născut temeri. Dar acum constat că atmosfera culinară, elegantă şi discretă se potriveşte perfect cu atmosfera culturală, realizată de cărţile cu tematică gastronomică, expuse în mod plăcut ochiului. Produsele realizate respectă reţeta ca la mama acasă".
DELICII IREZISTIBILE @N_