Şi-a propus şi a reuşit să facă din spitalul unui orăşel de provincie o unitate recunoscută în toată ţara, ba chiar şi peste hotare.
Nu a fost uşor să pună spitalul pe care-l conduce pe harta medicală europeană, iar acest efort a necesitat timp, răbdare, investiţii şi multe sacrificii. Însă toate piedicile peste care a trecut, toată birocraţia ori nepăsarea pe care a întâlnit-o în ultimii zece ani nu au făcut decât să-l îndârjească şi mai mult pe doctorul Adrian Cotîrleţ.
Moineştiul, în legătură directă cu Parisul
De altfel, chirurgul a ştiut întotdeauna ce vrea de la viaţă şi nu s-a lăsat până când visul nu a prins contur. „Cu facultatea a fost la fel. De fapt, eu nu am vrut să mă fac medic. Făceam sport de performanţă şi la un meci de baschet m-am accidentat la genunchi. Am fost internat, iar în perioada cât am stat în spital m-am hotărât să dau la Medicină. Atunci eram în clasa a XII-a“, povesteşte Adrian Cotîrleţ.
Chirurgul se amuză când îşi aminteşte cum a ales între cele două universităţi de profil din Bucureşti şi Iaşi. El spune că efectiv s-a urcat în tren şi a ajuns la Iaşi.
„Mi-au plăcut moldovenii din prima clipă. Sunt oameni calculaţi şi foarte primitori. De atunci m-am moldovenizat. Şi nu regret niciun minut“, spune doctorul. După ce a terminat facultatea, a stat un an la Oneşti, după care s-a transferat în Moineşti. „În ziua de 3 ianuarie 1984 am pus pentru prima oară piciorul în spitalul din Moineşti. M-am legat sufleteşte de această unitate şi totodată simt că am o datorie morală faţă de ea“, explică medicul.
În timp, a optat pentru chirurgia laparoscopică. Simţea că această metodă aparţine viitorului. Şi nu s-a înşelat. A devenit unul dintre primii doctori români care s-a specializat pe acest tip de chirurgie. Ca urmare, numele său şi, implicit, al spitalului din Moineşti au început să fie tot ma