SIF Muntenia, una dintre cele mai mari companii de pe Bursa, cu active de aproape 1,5 mld. lei (340 mil. euro), intentioneaza sa faca ordine in portofoliul de peste 230 de companii pe care-l detine, dintre care aproape jumatate sunt listate la Bursa, potrivit presedintelui Muntenia Invest, Petre Szel, cel care administreaza averea SIF Muntenia.
"Vrem sa ajungem la un numar de 100-150 de societati in portofoliu, pentru ca multe dintre companiile la care detinem participatii nu fac nimic si ne tin ca un balast. Unele dintre acestea nu mai prezinta potential si din cauza deprecierii pietei imobiliare. In ultimii zece ani am eficientizat incontinuu portofoliul, avand in vedere ca am pornit cu cateva mii de societati", a spus Petre Szel, presedintele societatii Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia.
Cele mai valoroase participatii sunt cele detinute la BCR si BRD, cele mai mari doua banci din Romania, de unde au provenit in acest an si cea mai mare parte a veniturilor SIF Muntenia, sub forma de dividende. La BCR, SIF4 detine o participatie de 6%, iar la BRD detine o participatie de 5,21%
"BCR si BRD sunt de departe cele mai valoroase companii din portofoliu. La BCR, am stabilit cu actionarul majoritar, grupul Erste, ca listarea bancii va avea loc atunci cand conditiile de piata vor fi mai favorabile. Astfel ca cel putin un an-un an si jumatate nu ne vindem participatia, chiar daca pana in prezent pot spune ca nu am primit oferte serioase de cumparare", a continuat Szel.
In 2006, cand a avut loc privatizarea Bancii Comerciale Romane, prin preluarea pachetului majoritar de catre grupul austriac Erste, cele cinci SIF-uri nu si-au vandut participatiile, semnand un angajament cu actionarul majoritar ca banca se va lista in cel mult trei ani.
"Daca am fi vandut in 2006, fiecare societate de investitii ar fi incasat cate 350 de milioane de e