Tinerii vor invata sa-si aleaga facultatea in functie de aptitudini.
Elevii bucuresteni din clasele a XI-a si a XII-a vor beneficia, timp de jumatate de an, pana in mai 2010, de ore de orientare profesionala si de alegere a carierei, oferite de catre consilierii Centrului Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala (CMBRAE).
In cadrul programului "Decide-ti cariera potrivita!", lansat ieri la Bucuresti, tinerii vor putea invata cum sa realizeze o scrisoare de intentie, cum sa isi scrie corect cv-ul, dar si cum sa se prezinte la un interviu de angajare. Pentru ca liceenii de clasa a XI-a sau a XII-a sunt pe punctul de a se orienta spre o cariera sau o facultate, consilierii ii vor ajuta in alegerea unui drum, in functie de aptitudinile pe care le au, de tipul de personalitate s.a.
In orele de orientare si consiliere, elevii vor putea sa faca un plan concret de actiune, chiar si in alegerea unei facultati. Pentru a-i incuraja pe liceeni sa se orienteze catre studii superioare, reprezentantii CMBRAE au dat exemplul unor angajati din Statele Unite ale Americii cu studii medii, comparativ cu unii cu studii superioare: "Cei care nu au o diploma de liceu in 40 de ani de cariera castiga aproximativ 852.000 de dolari, cu 672.000 de dolari mai putin decat cei cu diploma. O facultate absolvita creste veniturile salariale cu mai mult de 1,9 milioane de dolari, iar un doctorat sau o specializare, cu 2,8 milioane USD".
Inspectorul scolar general din Capitala, Cristian Alexandrescu, le-a recomandat elevilor sa urmareasca cerintele de pe piata muncii. El s-a declarat dezamagit de faptul ca, in prezent, elevii de clasa a VIII-a nu mai cunosc functiunea uneltelor mecanice folosite in industrie si gospodarie. "Va fi nevoie de forta de munca calificata, deci va fi nevoie si de muncitori. Acum, toti tinerii care termina un liceu dores