Una dintre cele mai frecvente recomandări ale medicilor, atunci când vine vorba despre adoptarea unei alimentaţii adecvate pentru menţinerea sănătăţii, este aceea de a folosi cât mai puţină sare în mâncare. Sursa: Hepta
Până acum, consumul de sare era asociat creşterii tensiunii arteriale, însă, potrivit unei analize realizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), sarea contribuie deopotrivă la creşterea afecţiunilor cardiovasculare şi duce la atac cerebral.
Documentul dat publicităţii astăzi arată că o creştere de peste 5 grame a cantităţii de sare consumate zilnic sporeşte cu 23% riscul de atac cerebral şi cu 17% pe acela de contracare a bolilor cardiovasculare.
Cercetarea OMS a fost făcută cu ajutorul a 170.000 de voluntari care au completat online un chestionar.
Rezultatele acestuia arată că europenii vestici consumă cam 10 grame de sare în fiecare zi, în timp ce la est-europeni consumul este chiar mai mare.
În acest context, OMS recomandă consumul a cel mult 5 grame de sare – cam cât încape într-o linguriţă de ceai – zilnic. De asemenea, cercetătorii au estimat că reducerea consumului de sare ar putea preveni anual, la nivel mondial, aproximativ un milion de decese provocate de atacurile cerebrale şi aproape trei milioane de decese cauzate de bolile cardiovasculare.
“Din cauza faptului că este foarte dificil de măsurat consumul zilnic de sare, considerăm că, în realitate, cifrele sunt mult mai mari”, se precizează în raportul OMS.