Laptele, cafeaua şi vinul ne pot afecta starea de bine, deşi sunt considerate sănătoase. Consumul de vin scade fertilitatea şi favorizează apariţia cariilor, cafeaua poate da crize de spasmofilie, în timp ce laptele poate da disconfort abdominal.
Excesul de alcool dăunează în general sănătăţii, cu atât mai mult în cazul gravidelor. Acestea pot risca naşteri premature, iar bebeluşii lor pot avea greutate mică la naştere şi pot prezenta malformaţii congenitale, pentru că alcoolul alterează materialul genetic şi intervine în dezvoltarea normală a fătului.
De aceea, consumul de vin este recomandat cu precauţie în sarcină, chiar dacă în general această băutură este considerată un medicament natural.
Vinul creşte riscul de avort
Această băutură poate fi un bun afrodiziac, însă cele mai noi studii arată că până şi consumul moderat de vin poate fi periculos, fiindcă reduce şansele femeilor de a rămâne însărcinate.
Aceasta este concluzia specialiştilor de la Universitatea Harvard din Boston, SUA, care au studiat 2.500 de cupluri ce doreau să aibă un copil. După ce specialiştii au luat în calcul şi alţi factori care scad fertilitatea, precum vârsta, greutatea şi obiceiul de a fuma, au ajuns la concluzia că două pahare de vin pe săptămână reduc cu peste 24 la sută şansele femeilor de a rămâne însărcinate.
Mai mult, dacă amândoi partenerii beau două pahare de vin pe săptămână, şansele de procreare scad cu 26 la sută. De asemenea, studiul american indică şi faptul că acest consum moderat de vin scade rata de succes în cazul procedurii de fertilizare in vitro şi, în acelaşi timp, creşte riscurile de avort spontan.
Vinul alb distruge smalţul dinţilor
O echipă de la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz, Germania, a studiat efectul vinurilor din Germania, Franţa, Italia şi din Spania asupra s